Запишете се за нашия бюлетин
При въпроси свържете се с нас: okeybg или 0877 11 99 10

Козметичен речник

Козметичен речник

 

Първото нещо, което всяка уважаваща външността си дама трябва да направи при покупка на козметика е да прочете на опаковката какво точно съдържа продуктът. Какво точно се крие зад някои думички, изписани на латински след двоеточието на Ingredients.

АСЕ - Най-ефикасният „витаминозен пакет". Зад вълшебното съкращение АСЕ не се крие нищо друго освен витамините А, С и Е. Витамин А (подобно на своята разновидност - ретинола) е изключително добър ловец на свободни радикали и освен това е ревностен „страж" на влагата в кожата. Витамин С пък заздравява колагеновите влакна и подобрява микроциркулацията на кожата. Другият участник в „пакета" - витамин Е, освен че се бори успешно със свободните радикали, укрепва и съединителната тъкан. Миксът от тези три витамина активизира механизма за самозащита на епидермиса и помага на кожата да регенерира. Специалните кремове с АСЕ комплекс изглаждат кожата и за дълго време я съхраняват свежа и млада.

АНА - Фруктови киселини за обновяване на кожата
АНА е съкращение от Alpha-Hydroxy-Acid (алфа-хидроксикиселини). Тези киселини се добиват предимно от грозде или от цитрусови плодове. Притежават лек пилинг ефект и активизират образуването на нови кожни клетки. Освен това стимулират свойството на кожата да задържа влага.

Алантоин - успокояващ, естествен компонент, съдържащ се в билки като зарасличе. Притежава регенериращи за кожата свойства.

Аминокиселини - числят се към най-важните органични съединения на кожата. Съдържат се в повечето козметични средства за подържане на кожата и косата.

Антиоксиданти - витамини, които имат защитен ефект срещу действието на свободните радикали.

Биотин (витамин Н) - съдържа се във всички живи клетки. Предотвратява нарушаването на функцията на косата и ноктите.

Bisabolol (Бисаболол) - въздейства изключително успокояващо. Бисабололът се среща в етеричните масла от лайка и бял равнец. Той е с бактерицидно (убиващо микробите) и противовъзпалително действие. В състояние е да успокои и най-раздразнената кожа и да я дари с покой. Бисабололът се препоръчва предимно за обгрижване на твърде чувствителна и замърсена кожа.

Ботокс -Ботулинов токсин БТX е лекарство, което е произведено от бактерия която много рядко причинява ботулизъм – хранително натравяне.
Ботокса не е жив, а представлява протеин, който отслабва или дезактивира мускулите. ВТХ е мощен токсин, който блокира невромускулната трансмисия в областта в която е инжектиран. С други думи, той блокира съобщенията които се изпращат от нерва до мускула или до потната жлеза, и следователно той може да спре мускула или жлезата да изпълнят своята задача.
ВТХ е още един пример как природни продукти се използват за медицински цели: така например гъбичките произвеждат пеницилин, вирус при кравите предпазва от дребна шарка, а растение произвежда отровата дигиталис, която милиони пациенти приемат ежедневно при сърдечни заболявания. При съвременното биоинженерство е възможно определена бактерия да произведе необходимото лекарство за лечение на дадено заболяване.
БТX е много мощен токсин при висока концентрация , но при малки количества безопасността е гарантирана. След инжектиране на мускула , първите резултати се виждат най-рано след 48 часа, а пълният ефект е видим след 2 седмици. Една от добрите черти за безопасността на Ботокса е ,че пълното възстановяване на мускула се постига след определено време. Това възстановяване на дейността на мускула се дължи на способността на тялото да се самовъзстановява като формира нови трансмитери, които реактивират мускула.
БТХ е ефикасен за третиране на бръчки на лицето. Значително подобрение се наблюдава при бръчките на челото и пачи крак около очите. Няма странични ефекти освен дискомфорта от убождането при инжектирането. Продължителността на ефекта при бръчките на челото е приблизително 17 седмици.

Витамин Е - неутрализира свободните радикали от околната среда, за да не отслабват имунната защита на кожата, да не променят ядрото на клетките и не пречат за образуването на нови. Кожата се възстановява по-бързо.

Ginkgo biloba (Гинко билоба) - поддържа кожата свежа и опъната. Екстрактът от листата на най-старото дърво на земята има поразяващ ефект върху кожата: прави я по-жизнена, като активизира микроциркулацията й. Едновременно с това оптимизира кислородния обмен в дермата и поддържа имунната й система в перфектно състояние. Интересно е да знаете, че дървото Ginkgo е толкова голямо и мощно, че дори отровните вещества от околната среда не могат с нищо да му навредят. Козметичните продукти с Ginkgo екстракт опъват кожата и я правят чувствително по-гладка. Сухите, почти невидими бръчици около устните и очите нямат шанс пред Ginkgo biloba.

Гликоген - акумулира енергия в човешкия и животинския черен дроб. Подобрява обмяната на клетките и подържа кожата опъната.

Гликолова киселина - АНА, извлечена от захарна тръстика.

Детергент- почистващ агент, обикновено разтворим във вода. Позволява на водата и мазнините да се смесят, така че да се отстрани лесното замърсяване.

Еластин- естествен компонент на кожата, придава и еластичност.

Емолиент- смазващо вещество, което омекотява кожата.

Емулсифициент- агент, използван за смесване на растителни и животински мазнини или восък с вода, за да се създаде равна дисперсия и консистенция.

Емулсия- стабилна смес на две течности, които обикновено не се смесват (вода и мазнина).

Етерично масло - дестилираната част от екстракта на дадено растение, което съдържа аромата в най-концентрирана форма.

Жожоба - естествен течен восък, получен от плодовете на храста жожоба. Подобрява еластичността на кожата.

Кислород - снабдява с енергия, която подпомага деленето на клетките. Когато се включва в козметичното средство със специална система, прониква в най- дълбоките слоеве на кожата.

Колаген- естествено вещество, което се намира в кожата, придава и сила и еластичност. Съставна част на косата (до 70%). Получава се от кожата на млади животни.

Какаово масло - отличен кондиционер, подхранващ кожата; извлича се от семената какаото.

Лактова киселина - АНА извлечена от сурово мляко.

Липиди - мазнини, естествено присъщи на кожата.

Липозоми - това не са активни съставки, а ефективен механизъм на доставка. Тези микроскопични сфери са пълни с водоразтворими съставки и могат да проникват и до най-горните слоеве на епидермиса.

Мастни киселини - ненаситени мастни киселини (много пъти се обозначават като витамин F ), които не могат да се произвеждат в човешкият организъм. Те възстановяват сухите и лющещи се места по кожата, също и чупливи коси и нокти.

Меланин - пигмент, който води до появата на тен; активира се при допир на слънцето до кожата.

Нанокапсули - най-високо ефективните наносфери, които доставят значително количество мазнинно разтворими съставки.

Наносфери - приличат на липозомите, но те пренасят разтворими в мазнина съставки до най-горните слоеве на епидермиса.

Некомедогенен - продукт, който е формулиран така, че да не запушва порите и да не причинява появата на пъпки и черни точки.

Пантенол - кожата превръща това вещество във витамин В5, който я успокоява и овлажнява.

Пептиди - естествени белтъчни съединения, които предпазват кожата и косата от загуба на влага.

рН баланс - скалата на рН измерва киселинност и алкалност: стойности от 0 до 7 означават кисела среда; 7-14 алкална. Здравата кожа е леко кисела, а същото се отнася до рН балансираните продукти. Употребата им означава, че те няма да унищожат естествения защитен слой на кожата.

Провитамин В5 - овлажняваща съставка.

Ретин А (ретинова киселина) - дериватив на витамин А; предписва се срещу акне. Има множество допълнителни ефекти, един от които е намаляване на бръчките. Номоже и да причини силно зачервяване и белене на кожата с последваща хиперчуствителност към слънчевата светлина.

Retinol (Ретинол) -свободната форма на съществуване на витамин А - ретинолът, е висококачествена козметична съставка, особено когато става дума за борба със стареенето на кожата. Той възпрепятства образуването на виновниците за проблема - свободните радикали. Освен това „помага" на кожните клетки да регенерират, способства за удебеляване на епидермиса и стимулира образуването на колаген. Използването на козметични продукти, съдържащи ретинол, води до видимо „изглаждане" на бръчките по лицето.

Салицилова киселина - извлича се от върбови клонки, има ексфолииращ ефект върху кожата.

Ceramide (Серамиди) - eстествените овлажнители, важни липиди от роговия слой, които подпомагат кожата в най-важната й необходимост - да задържа влагата. Освен това те усилват функцията на епидермиса като защитна бариера. Козметичните продукти, които съдържат серамиди, са най-доброто решение за сухата кожа.

SPF слънцезащитен фактор - неговата величина е показател за степента на защита от слънчево въздействие.

Токоферол- термин за витамин Е.

Фотостареене - появата на набръчкана кожа, което се дължи на прекомерно излагане на слънце.

Фруктови киселини - вид АНА, извлечени от плодове, най често от ананас и ябълки.

Хипоалергичен- няма вероятност продукта да доведе до алергична реакция.

Хуалуронова киселина - намира се естествено в кожата, може да задържи вода до 200 пъти от собственото си тегло; поради което е изключително мощна добавка към продуктите за овлажняване.

Хюмектант - вещество, способно да привлича и задържа влага, като глицерина.

 

Източник:Rozali.com

 

Коментари

Все още няма добавени коментари. Ти можеш да напишеш първия!

Трябва да сте влезнали в системата, за да оставяте коментари към офертите

FAQ

КАКВО  Е САЙТ ЗА ГРУПОВО ПАЗАРУВАНЕ?  Груповото пазаруване е сравнително нов  за България бизнес.    Той представлява онлайн закупуване на стоки или  услуги на по-ниска цена (най-малко 50%) под формата на ваучери.   КАКВО ВСЪЩНОСТ ПРЕДСТАВЛЯВА...